Project Description

VisitScotland / Luigi Di Pasquale

ミックスベリーのクーリソースとクリームが美味しい伝統的デザート「クラナカン」

Traditional Cranachan with mixed berry coulis and whipped cream

「クラナカン」とは、ゲーリック語で、ホイップクリーム、蜂蜜、新鮮なラズベリーと1~2滴のウィスキーに一晩浸したオートミールをミックスしたスコットランドの人気デザートを示します。

材料:

  1. ラズベリー 455g
  2. イチゴ 455g
  3. 砂糖1/4カップ(60ml)
  4. レモンのしぼり汁1つ分
  5. 生クリーム473ml
  6. オートミール 小さじ2(10ml)
  7. 蜂蜜 小さじ2(10ml)
  8. ブレンドウィスキー 小さじ3(15ml)*ノン・アルコールで作る場合は、オートミールをそのまま、又は蜂蜜を溶いた水に浸してください。クリームにもウィスキーを入れないで作ります。

手順:

オーツの準備:

  1. 小さじ2のオートミールを小さじ1のウィスキーに一晩浸します。(ノン・アルコールにするには、そのままのオートミールをお使い頂くか、又は蜂蜜を溶いた水に一晩浸します。)

クーリ―ソースの作り方:

  1. 鍋にストロベリーと少量の水を入れ中火で加熱します。
  2. レモン汁を加えます。
  3. 砂糖1/4カップ(60ml)を加えます。
  4. 中火で10分加熱します。
  5. 泡だて器で混ぜ、更に中火で10分煮ます。
  6. 火からおろし、こします。

クリームの作り方:

  1. 生クリーム473mlをボールに入れます。
  2. 硬くなり始めるまで泡立てます。
  3. ウィスキー小さじ1を加えます。(ノン・アルコールにする場合は入れなません。)
  4. 蜂蜜小さじ1を加えます。
  5. 更に泡立てます。
  6. ウィスキー小さじ1を加えます。
  7. 濃厚にねっとりするまで泡立てます。

仕上げ:

  1. デザートグラスの底に4~5つのラズベリーを並べます。
  2. 小さじ1のクーリ―ソースをかけます。
  3. 層を作るようにクリームを加えます。
  4. 6~8つのラズベリーを並べます。
  5. 淵にそって小さじ1の蜂蜜を流しこみます。
  6. 層を作るようにクリームを加えます。
  7. 層を作るようにラズベリーを加えます。
  8. クリームの層でふたをして、少量のオートミールでふりかけます。
  9. さあ、召し上がれ!

VisitScotland / Luigi Di Pasquale

Cranachan is a Gaelic word which describes a popular Scottish dessert created from a mixture of whipped cream, honey and fresh raspberries, with toasted oatmeal soaked overnight in (of course!) a drop or two of whisky.

INGREDIENTS

  1. 1 lb raspberries
  2. 1 lb strawberries
  3. ¼ cup sugar
  4. 1 lemon, freshly squeezed
  5. 1 pint heavy cream
  6. 2 tbsp oatmeal
  7. 2 tbsp honey
  8. 3 tbsp blended whisky (Note: to make a non-alcoholic version of cranachan, simply use dry oatmeal or oatmeal soaked in honey and water, and do not add the whisky to the cream)

METHOD

Prepare the oats:

  1. Soak 2 tablespoons (tbsp) of oatmeal overnight in 1 tbsp of blended whisky (to make a non-alcoholic version, simply use dry oatmeal or oatmeal soaked in honey and water)

Make the coulis:

  1. Place a pan over medium heat
  2. Add the strawberries and a small amount of water
  3. Add the lemon juice
  4. Add ¼ cup of sugar
  5. Allow to sit over medium heat for 10 minutes
  6. Whisk the mix
  7. Allow to sit over medium heat for another 10 minutes
  8. Strain the mix

Mix the cream:

  1. Add 1 pint of heavy cream to a mixing bowl
  2. Whisk the cream until it starts to thicken
  3. Add 1 tbsp of blended whisky (for a non-alcoholic version, do not add whisky)
  4. Add 1 tbsp of honey
  5. Continue whisking
  6. Add 1 tbsp of whisky
  7. Continue whisking until cream has a light consistency

Final presentation:

  1. Place 4-5 raspberries in the bottom of the desert glass
  2. Add 1 tbsp of coulis
  3. Add a layer of cream
  4. Add 6-8 raspberries
  5. Drizzle 1 tbsp of honey around the edge
  6. Add another layer of cream
  7. Add another layer of raspberries
  8. Top with more cream and some Scottish oats
  9. Enjoy!

*All measurements are U.S. measurements.

レシピby アラスター・ニスベットシェフ

Author: Alastair Nisbet