Project Description
VisitScotland / Luigi Di Pasquale
ミックスベリーのクーリソースとクリームが美味しい伝統的デザート「クラナカン」
Traditional Cranachan with mixed berry coulis and whipped cream
「クラナカン」とは、ゲーリック語で、ホイップクリーム、蜂蜜、新鮮なラズベリーと1~2滴のウィスキーに一晩浸したオートミールをミックスしたスコットランドの人気デザートを示します。
材料:
- ラズベリー 455g
- イチゴ 455g
- 砂糖1/4カップ(60ml)
- レモンのしぼり汁1つ分
- 生クリーム473ml
- オートミール 小さじ2(10ml)
- 蜂蜜 小さじ2(10ml)
- ブレンドウィスキー 小さじ3(15ml)*ノン・アルコールで作る場合は、オートミールをそのまま、又は蜂蜜を溶いた水に浸してください。クリームにもウィスキーを入れないで作ります。
手順:
オーツの準備:
- 小さじ2のオートミールを小さじ1のウィスキーに一晩浸します。(ノン・アルコールにするには、そのままのオートミールをお使い頂くか、又は蜂蜜を溶いた水に一晩浸します。)
クーリ―ソースの作り方:
- 鍋にストロベリーと少量の水を入れ中火で加熱します。
- レモン汁を加えます。
- 砂糖1/4カップ(60ml)を加えます。
- 中火で10分加熱します。
- 泡だて器で混ぜ、更に中火で10分煮ます。
- 火からおろし、こします。
クリームの作り方:
- 生クリーム473mlをボールに入れます。
- 硬くなり始めるまで泡立てます。
- ウィスキー小さじ1を加えます。(ノン・アルコールにする場合は入れなません。)
- 蜂蜜小さじ1を加えます。
- 更に泡立てます。
- ウィスキー小さじ1を加えます。
- 濃厚にねっとりするまで泡立てます。
仕上げ:
- デザートグラスの底に4~5つのラズベリーを並べます。
- 小さじ1のクーリ―ソースをかけます。
- 層を作るようにクリームを加えます。
- 6~8つのラズベリーを並べます。
- 淵にそって小さじ1の蜂蜜を流しこみます。
- 層を作るようにクリームを加えます。
- 層を作るようにラズベリーを加えます。
- クリームの層でふたをして、少量のオートミールでふりかけます。
- さあ、召し上がれ!
VisitScotland / Luigi Di Pasquale
Cranachan is a Gaelic word which describes a popular Scottish dessert created from a mixture of whipped cream, honey and fresh raspberries, with toasted oatmeal soaked overnight in (of course!) a drop or two of whisky.
INGREDIENTS
- 1 lb raspberries
- 1 lb strawberries
- ¼ cup sugar
- 1 lemon, freshly squeezed
- 1 pint heavy cream
- 2 tbsp oatmeal
- 2 tbsp honey
- 3 tbsp blended whisky (Note: to make a non-alcoholic version of cranachan, simply use dry oatmeal or oatmeal soaked in honey and water, and do not add the whisky to the cream)
METHOD
Prepare the oats:
- Soak 2 tablespoons (tbsp) of oatmeal overnight in 1 tbsp of blended whisky (to make a non-alcoholic version, simply use dry oatmeal or oatmeal soaked in honey and water)
Make the coulis:
- Place a pan over medium heat
- Add the strawberries and a small amount of water
- Add the lemon juice
- Add ¼ cup of sugar
- Allow to sit over medium heat for 10 minutes
- Whisk the mix
- Allow to sit over medium heat for another 10 minutes
- Strain the mix
Mix the cream:
- Add 1 pint of heavy cream to a mixing bowl
- Whisk the cream until it starts to thicken
- Add 1 tbsp of blended whisky (for a non-alcoholic version, do not add whisky)
- Add 1 tbsp of honey
- Continue whisking
- Add 1 tbsp of whisky
- Continue whisking until cream has a light consistency
Final presentation:
- Place 4-5 raspberries in the bottom of the desert glass
- Add 1 tbsp of coulis
- Add a layer of cream
- Add 6-8 raspberries
- Drizzle 1 tbsp of honey around the edge
- Add another layer of cream
- Add another layer of raspberries
- Top with more cream and some Scottish oats
- Enjoy!
*All measurements are U.S. measurements.
関連商品 Related products:
ヘザー ヒルズ ブランド スコティッシュ・ハニー Heather Hills Brand Scottish Honey へ
レシピby アラスター・ニスベットシェフ
Author: Alastair Nisbet